Mode ontwerpen is een kunstvorm. Het wordt dan ook onderwezen op de Kunstacademie. Aan mode-studenten worden hoge eisen gesteld. Het ontwerpen is belangrijker dan de technische vaardigheden. Zij worden beoordeeld op oorspronkelijkheid, beeldend vermogen, het uitdragen van een visie, etc. Deze mensen worden opgeleid tot mode-ontwerpers en moeten in staat zijn verschillende collecties voor bepaalde doelgroepen te maken. Het zijn er maar enkelen die werkelijk doorbreken in de modewereld en wereldwijd naam maken. Tegenwoordig wordt talent ook gescout via televisieprogramma's, zoals Project Catwalk en Beat the Topdesigner.

Mode-ontwerpen voor je PLEZIER, daarentegen, is te leren door iedereen die dat graag wil. Het vak wordt al een stuk eenvoudiger door je alleen te richten op het maken van kleding voor JEZELF.

JIJ bent dan de doelgroep. Jij weet wat je goed staat en wat bij je persoonlijkheid past. En zo niet, dan gaan we daar naar op zoek.

De basis van ontwerpen is kijken en keuzes maken, meer niet. Je hoeft niet eens te kunnen tekenen. Je kunt je laten inspireren door het aanwezige materiaal, zoals boeken over kunst en mode, modebladen etc. Je kunt een kledingstuk of een lap stof meenemen, en dat als uitgangspunt nemen. En je kunt je laten inspireren door je medecursisten. Deze groepsdynamiek ontstaat altijd vanzelf en krijg je er gratis bij!

Als je langer op les zit kun je eventueel een kleine collectie voor jezelf ontwerpen met een herkenbaar handschrift door bijv. materiaalgebruik, kleur, een specifieke stijl of eigenwijze stofversieringen.