Hoe gaat dat?

Bij Eigenwijze Mode Maken leer je spelenderwijs 3 disciplines:

  • Mode Ontwerpen
  • Patroontekenen
  • Naaien

Omdat iedereen met zijn eigen creatie bezig is, werken beginners en gevorderden naast elkaar.

Ik begeleid alle cursisten persoonlijk waardoor je rustig in je eigen tempo kan werken.

De lessen duren 3 uur, langer dan gemiddeld, maar de tijd vliegt 😊

Eigenwijze Mode Maken verzorgt alleen doorlopende lessen.

Instromen is op elk moment mogelijk, mits er een plek vrij is.

Ik hou de groepen klein: maximaal 4 personen.

Inclusief: koffie, thee, koekje, chocolaatje 😊

We hebben een online afmeld/-inhaalsysteem gebouwd, zodat een gemiste les kan worden ingehaald.

Mode ontwerpen

In Atelier Cornelis Den Haag, waar de lessen gegeven worden, is genoeg inspiratiemateriaal aanwezig om tot een idee en een ontwerp te komen, zoals boeken over kunst en mode, actuele modebladen, etc. Maar je kunt je natuurlijk ook laten inspireren door iets wat je elders hebt gezien, een eigen kledingstuk of een bepaalde stof die je hebt uitgekozen. De stof is dan je uitgangspunt. Uiteraard kun je je ook laten inspireren door je mede-cursisten. Deze groepsdynamiek ontstaat altijd vanzelf en krijg je er gratis bij 😊

De basis van ontwerpen is kijken en keuzes maken, meer niet. Je hoeft niet eens goed te kunnen tekenen. Als je nog nooit iets genaaid hebt, begin dan met het ontwerpen van een rok. Als je langer op les zit kun je eventueel een kleine collectie voor jezelf ontwerpen met een herkenbaar handschrift door bijvoorbeeld materiaalgebruik, kleur, een specifieke stijl of eigenwijze stofversieringen.

Het kopen van de stof is leuk, maar niet eenvoudig. Het aanbod is enorm. Een workshop stoffenkennis zou je daar bij kunnen helpen. Meer lezen...

Patroontekenen

Patroontekenen gaat volgens een systeem, dat in het verleden is uitgedacht, om op basis van lichaamsmaten en proportieleer een goede pasvorm te bereiken. Het helpt je bij het realiseren van JOUW ontwerp.

Om te beginnen teken je een grondpatroon op je eigen maten. Het lesmateriaal staat op schrift en neemt je stap voor stap bij de hand. Er zijn verschillende grondpatronen, bijvoorbeeld voor een rok, voor een jurk, voor een broek, een jas, etc.

Stel, je draagt graag jurken. Je tekent het grondpatroon van een jurk en maakt het van ongebleekte katoen. Ik leer je dit op een snelle manier te doen. Je trekt het aan en we controleren of de pasvorm goed is. Zo niet dan veranderen we het patroon op de punten waar het nodig is. Dan is het raadzaam om van dit grondpatroon een kartonnen mal te maken. Heb je eenmaal een mal op je eigen maten, dan zet je snel je nieuwe ontwerpen om in patroon.

Voordelen van het zelf leren patroontekenen en het maken van pasmodellen zijn:

  • Je bent niet afhankelijk van bestaande patronen van de zelfmaakmode
  • Een goede pasvorm leidt meestal tot een slanker silhouet.
  • Het tijdrovende doorslaan is niet meer nodig, voor wie nog weet wat dat is.
  • Het vergroot je inzicht in hoe kleding in elkaar zit, je weet wat je aan het doen bent, waardoor je sneller ook zelfstandig kunt werken

Naailes

Vele wegen leiden naar Rome. Zo zijn er talloze manieren om een kledingstuk in elkaar te zetten. De manier waarop ik naailes geef, ligt dichter bij de techniek van couture dan van de confectie-industrie. De werkwijze geschiedt met respect voor de stof en het ontwerp. Dat geldt ook voor de afwerking. Dat betekent dat je niet alles gedachteloos met de naaimachine doet, maar soms ook bepaalde delen met de hand afwerkt.

Een kledingstuk met liefde in elkaar zetten werkt ontspannend en geeft voldoening.